Rappenhof
Riesling Kabinett 2015
W
ciągu roku jest tylko jedna edycja Winnych Wtorków, która wzbudza tak duże
zainteresowanie blogerskiej braci. Na początku grudnia wysyłamy sobie wzajemnie
paczki z butelkami, którymi obdarowujemy się w ramach akcji mikołajkowej. W tym
roku opisuję już po raz czwarty to, co przysłał mi inny winopisarz.
Grudzień
to czas żniw w handlu. Nie ważne czy sprzedajesz odzież, zabawki czy produkty
spożywcze. W tym miesiącu masz duże szanse na utarg, którego nie uświadczysz
przez następne miesiące. Temu prawu podlega
również rynek winiarski. Zbliżająca się uroczysta kolacja wigilijna, choć w
wielu domach wciąż bezalkoholowa, wręcz prosi się o butelkę dobrego wina na
stole. Jakaż szkoda, że Polacy wciąż zamykają się w utartych schematach i
ograniczają swoje wybory bojąc się wyjść chociaż o krok ze strefy komfortu.
Tokaj pod makowca, Porto pod pierniki, Riesling pod karpia albo odpowiednio
dojrzałe Nebbiolo pod krokiety z grzybami. Do wyboru do koloru. Oczywistym
jest, że dania pojawiające się na wigilijnym stole różnią się od domostwa do
domostwa. Trudno zatem o złotą radę (czy nawet ich kilka) i listę win, które
sprawdzą się w każdych warunkach. Niemniej pewne składniki przewijają się w
zdecydowanie większości wigilijnych potraw i to właśnie do nich warto szukać
odpowiednich towarzyszy w butelce. CZYTAJ WIĘCEJ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz