tag:blogger.com,1999:blog-8043949224168761373.post3952142094172346165..comments2024-02-07T14:26:00.277+01:00Comments on Italianizzato: #LaCucinaItaliana - caponatamikohttp://www.blogger.com/profile/01250993713405637797noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-8043949224168761373.post-47042134267227310992016-09-26T13:14:54.565+02:002016-09-26T13:14:54.565+02:00Też mnie drażni ten bezsensowny twór równie bezsen...Też mnie drażni ten bezsensowny twór równie bezsensownie powtarzany w niemal każdej książce i przepisie. Zapewne źródłem tego nieporozumienia jest angielska 'olive oil'. Obecnie w polskim światku kulinarnym podobny los spotkał urządzenie hucznie zwane mandoliną (bo wszyscy wielcy szefowie je stosują). A moja babcia nazywała to szatkownicą lub tarką. Niestety porobiło się u nas smakoszy biegle władającymi obcymi językami i na poczekaniu potrafiącymi wyrecytować najnowsze trendy kulinarne a mających spore braki w rodzimej gastrohistorii. <br /><br />A co do caponaty to klawa sprawa. Niedawno sam znów robiłem i znów wyszła świetnie. Ale to chyba taki urok tego dania że trzeba się naprawdę napracować albo nie mieć smaku żeby je zepsuć :)<br />Pozdrawiam<br />PawełAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8043949224168761373.post-12744947692433815792016-09-20T20:30:17.525+02:002016-09-20T20:30:17.525+02:00Dziękuję za celną uwagę, z którą w 100% się zgadza...Dziękuję za celną uwagę, z którą w 100% się zgadzam. Z rozpędu użyłem utartego, aczkolwiek niepoprawnego, zwrotu.mikohttps://www.blogger.com/profile/01250993713405637797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8043949224168761373.post-43951829072260377592016-09-20T20:18:44.837+02:002016-09-20T20:18:44.837+02:00Oliwa z oliwek - nie ma innej oliwy. Oliwa to olej...Oliwa z oliwek - nie ma innej oliwy. Oliwa to olej z oliwek. Jeśli piszemy oliwa, to nie trzeba dodawać, że z oliwek, bo innej nie ma.Anonymousnoreply@blogger.com